martes, 7 de junio de 2016

COMENTARI DE TEXT: COSES DE LA PROVIDÈNCIA

L'autor del conte «Coses de la providència» és Pere Calders i Rossinyol, un dels escriptors catalans més populars del segle XX, també va destacar com a contista i dibuixant. Va néixer 29 de setembre de 1912, era fill de l'escriptor i traductor Vicenç Calders i Arús. Calders va viure tota la seva infantesa a Sant Cugat del Vallès. El 1920 va anar a viure a la ciutat de Barcelona. Allà va estudiar a l'Escola Superior de Belles Arts. Més tard va treballar com a dibuixant i col·laborador a "El Diario Mercantil", a la revista "L'esquella de la Torratxa", i al diari "l'Avui" (on va publicar el seu primer conte). Després de la Guerra Civil Espanyola, on Calders va combatre pel bàndol republicà, es va exiliar a Mèxic i hi va viure vint-i-tres anys de la seva vida. Amb els contes escrits durant els seus primers anys d'exili va confeccionar un recull anomenat Cròniques de la veritat oculta, el seu llibre més conegut, amb el qual va guanyar el Premi Víctor Català de 1954.

El relat parla d'un home que es va aixecar un matí molt content, ja que feia temps que no tenia preocupacions, era jove i portava una vida més o menys perfecte per les seves aspiracions, així que va decidir vestir-se i anar a donar una volta, ja que aquell dia estrenava bigoti. Tothom el mirava i li dedicava un somriure. En tornar a casa, s’adona que s’ha oblidat les claus, truca perquè l’obri la seva serventa, però li obre la porta un senyor que porta la mateixa roba que ell, i no el coneix, l'Ernest. Tot confós, es troba una família vivint a casa seva, i ell no sap com dir que la casa on estan és la seva. Al principi pensen que està boig, però després el pare creu que és un pretendent de la seva filla, la Clara, i el convida a dinar. Els torna a dir que la casa és seva i que no sap per què ells hi son i per què no hi havia la seva serventa, llavors el pare li explica una història que li havia passat quan era jove, i li diu que és semblant al que li està passant al jove. En totes dues anècdotes la Providència fica al davant una vida futura de la qual no poden escapar. Al final, el protagonista es casa amb la Clara i no sap on ha anat a parar la Irene.

El text es divideix en tres parts: la introducció, el nus i el desenllaç. La introducció va des del principi del relat fins a «la serventa vella que tenia cura de mi, m’obriria.», ja que ens presenten el protagonista, com són i el caràcter que tenen. També ens introdueix el problema que desencadenarà la història. El nus va des de «Vaig trucar, i sabeu qui va obrir-me?» fins a «una mirada que volia dir que comprenia el meu cas.», ja que és la part on es desenvolupen els fets i on expliquen les aventures i desventures dels personatges, en aquest cas com el protagonista afronta que a casa seva hi ha una família que sembla que portin vivint allà tota la vida. I finalment, el desenllaç va des de «L’afer va seguir el seu curs, inexorablement.» fins al final del conte, ja que es dóna la solució i el final de la història, és a dir, es resol el problema. En aquest cas el protagonista explica que es va casar amb la Clara i que no sap que ha sigut de la Irene.

Pel que fa al punt de vista del narrador del conte, està en primera persona, és el mateix personatge qui ens explica tot el que li està passant.

El llenguatge que es fa servir per explicar el relat és irònic i humorístic. Al començament del conte, és a dir a la introducció, s'utilitza un registre literari i poètic, fent servir descripcions del paisatge i del seu estat d'ànim.
El tema central podria ser les males jugades del destí. En aquest conte també predomina l’absurd, quan el protagonista afirma que el carrer guanya amb la seva presència, quan diu que encomana als altres la seva alegria, ja que també somriuen, i en el moment en què un home que no coneix obre la porta de casa seva. A més, l’absurd apareix quan la Clara pensa que les paraules que diu en un moment donat el protagonista formen part d’un anunci o que és una endevinalla americana. Els fets sobrenaturals apareixen quan l’actual amo de la casa explica al protagonista una història semblant a la seva, en què comprava una barra de gel, se la posava al clatell i com porta aquest gel a una casa que no n’havia demanat. També apareix en el fet que la Irene, la serventa del protagonista, desapareix. . Finalment, també es parla del destí quan es diu que la Providència no deixa gaires alternatives per triar, ja que el protagonista, desorientat, accepta casar-se amb la filla de l'Ernest perquè tampoc té on anar.

Les característiques pròpies del conte «Coses de la providència» són la fantasia, l’humor , la ironia i la confusió entre la realitat i la ficció. Es fan servir elements irònics i humorístics, com el fet d'estrenar bigoti, que li obri la porta un senyor amb la seva bata, el fet que el primer que faci en veure la Clara sigui tapar-se el bigoti i la desaparició de la Irene.

El registre utilitzar és un registre culte i en tot moment el protagonista es mostra educat i utilitzant el tractament de vostè. També hi ha paraules que ja no es fan servir, com per exemple: esquitllentes, clarivident, capgirells, foll, esma, basa i filigranes.

Per acabar, m'ha agradat perquè és un conte breu que es llegeix ràpidament, i perquè té un to humorístic i fantàstic. Els fets estranys i el que sembla impossible que passi mai són els temes principals del conte. L'autor vol confondre al lector barrejant la realitat amb la ficció, i ho aconsegueix mitjançant la desaparició de la Irene, els rebuts del lloguer i el sorprenent final, ja que m'esperava que resolguessin el problema, en canvi el protagonista deixa que destí el guiï i es casa amb la Clara.